Network automation

In hedendaagse netwerkinfrastructuren is automatisering cruciaal. Handmatig CLI werk wordt nu vervangen door geautomatiseerde processen, essentieel vanwege de snelle ontwikkeling en complexiteit van netwerken. Automatisering zorgt voor consistentie in configuraties, effectieve logging, monitoring, en het bijhouden van updates. Bij Fervid hanteren we een proactieve ‘automatiseer tenzij’-strategie, waarbij processen worden gedefinieerd via gestandaardiseerde automatisering, wat leidt tot efficiëntie en toekomstbestendigheid in netwerkinfrastructuren.

In de hedendaagse netwerkinfrastructuren is automatisering onmisbaar geworden. Waar voorheen veel handmatige acties door netwerkengineers werden uitgevoerd, ligt de focus nu steeds meer op geautomatiseerde processen. Gezien de snelle ontwikkeling en toenemende complexiteit van netwerkinfrastructuren, is een strategie van ‘automatiseren tenzij’ essentieel. Dit stelt ons in staat om niet alleen repetitieve taken te automatiseren, maar ook om meer geavanceerde, declaratieve automatiseringstechnieken toe te passen.

Automatisering ondersteund daarnaast ook effectieve logging en monitoring van de infrastructuur. Het zorgt voor consistentie in configuraties, waardoor de infrastructuur altijd uitgerust is met de juiste configuratieparameters. Dit speelt ook een sleutelrol in het bijhouden van updates en veranderingen binnen de infrastructuur.

Van onze netwerkengineers wordt verwacht dat ze vaardigheden hebben in NetDevOps en zich comfortabel voelen met diverse automatiseringstools. Expertise in Python en Ansible, gecombineerd met kennis van orkestratieplatformen zoals Ansible AWX en Terraform, is van groot belang. Deze platforms bieden compatibiliteit met verschillende netwerkproviders, wat leidt tot verhoogde flexibiliteit voor de organisatie.

Bij Fervid streven we naar een proactieve ‘automatiseer tenzij’-strategie. Elk proces dat uitgevoerd moet worden binnen infrastructuur van onze klanten wordt gedefinieerd via gestandaardiseerde interfaces zoals NET en RESTCONF. Wij bieden onze klanten ondersteuning bij het ontwikkelen van deze scripts en playbooks. Dit maakt ons netwerkteam niet alleen efficiënter in het implementeren en onderhouden van de netwerkinfrastructuur, maar zorgt ook voor een toekomstbestendige en schaalbare netwerkomgeving.